RE: Bussikalender 2010!
Nii, juurdlesin ka selle kalendriteema üle ja minu mõtted on järgmised. Olen igati päri sellega, et teemaks linnabusside ehk kohalike busside kalender. Kujundus oleks selline, nagu Aare nädalapäevad tagasi näitas, suur pilt ühel poolel ja teisel all kolm väikest, kalender ise ka ja siis paremveerus mingi üldinfo selle linna bussiliikluse kohta, võiks panna teenindaja, liinide arvu, pileti hinna viimase seisu(?) jm sellist vast. Need kolm väikepilti võiks võimalusel olla a) 80ndatest, b) 90ndate esipool, c) 90ndate teine pool, arvestusega, et suur pilt on ~2006-07 aastast. Samas on aasta 2009 ja 2000ndatest tuleks siiski ka fotosid rohkem sisse. Aarel on väga kiiduväärt fotokogu ka Eesti teiste linnade mõningatest bussidest 80ndate lõpust ja sellest ajast (Kohtla-Järve, Narva, Valga, Võru), need võiks ka kaasata, kui võimalik. Minu nägemuse järgi võiks linnad kuudeks jaotada üldjoontes suuruse (rahvaarv) järgi, osalt kattub ka liinide arvu jaotusega, osalt mitte, mis oleks teine järjestusmõte, kuid see on liiga varieeruv. Linnad ja mõned soovituslikud pildid oleks järgmised:
*Jaanuar - Tallinn - jätan teiste otsustada
*Veebruar - Tartu - suur: GoBus'ilt lõõts-Berkhof?; a) Ikarus, b) Liikori Sisu Wiima, c) Connexi Duple
*Märts - Narva - suur: Scania CR112; a) Ikarus, b) LIAZ-5256, c) töölis-Säffle
*Aprill - Kohtla-Järve* - suur: kas tavaline Wiima K202 või midagi EALilt? (lõõts MAN nt); a) Ikarus, b) LIAZ-677M, c) vanimat tüüpi Volvo Säffle
*Mai - Pärnu - suur: pärnakate otsustada; a) Ikarus, b) Säffle-lõõts, c) Scania CN112
*Juuni - Viljandi - suur: Siimu arvates?; a) Ikarus, b) ANTTILA reklaamiga MB, c) kollane DAB
*Juuli - Rakvere - suur: punane Volvo Aabenraa (väga põline tänaseks kadunud kuid aasta tagasi veel sõitnud bussitüüp Rakveres); a) vana pilti?, b) , c) ??? vähe erinevaid bussimarke ja vähe pilte vanast ajast...
*August - Võru - suur: Georgi arvates?; a) Ikarus, b) ?, c) Wiima K202
*September - Kuressaare - suur: ATKO MB vario?; a) Ikarus, b) MRP Scania?, c) Neomobile
*Oktoober - Valga - suur: ATKO Isuzu või juba kollane Probus?; a) Ikarus, b) Taisto teenindamisajast pilti pole?, c) ATKO Wiima K202?
*November - Haapsalu - suur: HABi mingi midibuss (vanhool või N4007 nt); a) Ikarus?, b) Scania CR112, c) MB vario vm
*Detsember - ühe (kahe) liiniga Sillamäe, Paide, Keila, Kiviõli, Põlva, Rapla. Siit küsimus suurele ringile: mis siinkohal õigem oleks teha? Esimesed 11 kuud oleks ajalooliselt mitmete linnaliinidega linnad, ja detsembrisse võiks mu pakkumise järgi valida 4 ühe linna(lähi)liiniga linna - Sillamäe äkki suurelt (Motor-V Scania CR112 või Aleksandri Wiima K202?, ma pooldan esimest) ja väiksena Paide (DAB või Steyr), Põlva (Hess), Rapla (kollane Aabenraa). Keila linnaliin(id) avati millal? Kuiväga tähtsustada? Kiviõli 18. liin kaldub sõitma suurelt ka linnast välja, ei valiks seda sisse võtma. Kui tahta ühte linna detsembrisse, on valik keeruline ja kust saada 4 fotot eri ajast... Kõige rohkem ajalugu oleks Paidel aga Assotransist linnaliinil 10 pilti vist pole.
Tagalehed - kaardid mis linnade skeemidega? Äge oleks kõik esimesed 11 aga see läheb samas paljuks ja kas kõigi kohta on piisav info olemas, et saab kaardi koostada, mõtlen just peatuste asukohti, kui niisama jooned taustakaardile tõmmata, saaks kindlasti hakkama, aga see on Kaspari otsustada.
Välja jäetud linnad: Jõhvi linn on kaetud KJ linnaliinidega; Maardu liinid on nagu pigem Tallinna linnalähiliinid vast
*- KJ rahvaarv peaks tänase seisuga olema küll väiksem kui Pärnul aga kaks Ida linna järjest sobivad paremini.
Piltide autorid: vanu fotosid Aare kogust, igast linnast on häid (digi!)pilte mustninjal, need oleks kaks põhiallikat, ma pakuks omalt poolt just Narva ja Kohtla-Järve jaoks pilte, ka Haapsalu ja veel mõni.
Sellised mõtted minu poolt.
|